„Бисквитките“ ни помагат да предоставяме услугите си. С използването на услугите ни приемате, че можем да използваме „бисквитки“.
Да, разбрах!

Въвеждат данък върху вредната храна!

01.07.2015 | 16:27
3882 четения
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share
Advertisement:
Министерството на здравеопазването се готви да въведе нов данък върху вредните храни и енергийните напитки. Той ще е между 3 и 10 процента. За всеки продукт той ще е различен. Всичко ще се определя на база риска, който крие продуктът за здравето. Дали в него има сол, захар, вредни мазнини, таурин, кофеин или някакви други стимуланти, казват от pik.bg Информацията идва от заместник министъра на здравеопазването Адам Персенски. При всички положения
Advertisement:
не се очаква това да предизвика увеличение на цените с повече от 10%, освен, ако производителите не решат да се възползват от новата данъчна ставка. Приходите, които ще донесе това на министерството ще са около 150 милиона лева на година. Производителите на нездравословни храни ще трябва да поемат последствията си за това. Факт е, че ако използваме много сол рискът от атеросклероза ще се увеличи, кръвното налягане също, ще започнем да напълняваме.
Advertisement:
Същото важи за всяка една друга вредна съставка. Въвеждането на данъка няма да стане веднага, тъй като ЕК трябва да се произнесе по казуса. Трябва да отбележим и, че ЕС оставя страните сами да регулират здравеопазването си. Това значи, че рано или късно такъв данък ще има. Не само алкохолът и цигарите са вредни, казва Персенски. Хората трябва да са наясно с рисковете от вредната храна. Този закон ще действа и като информационна кампания по въпроса.  
© pik.bg
0 споделяния
Facebook Share Twitter Share